CLLD / LEADER 2014-2020: «Ανατολική Πελοπόννησος. Αποθεματικό Βιόσφαιρας και Ζώνες Επιχειρηματικής Καινοτομίας»

Ακολουθώντας την επιτυχημένη 30ετή πορεία στην Ανατολική Πελοπόννησο, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνας Α.Ε. κατάφερε να διεκδικήσει εγκεκριμένα κονδύλια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το Τοπικό Πρόγραμμα: «Ανατολική Πελοπόννησος. Αποθεματικό Βιόσφαιρας και Ζώνες Επιχειρηματικής Καινοτομίας» συνολική δημόσια δαπάνη 11.700.000 €, στο πλαίσιο της υποβολής των Τοπικών Στρατηγικών CLLD / LEADER για το ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συνολική έκταση και ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης της ΠΕ Πάρνωνα υπολογίζεται σε ~ 9.500km2 και 149.029 άτομα αντίστοιχα (χωρίς τα αστικά κέντρα Σπάρτης, Τρίπολης, Άργους και Ναυπλίου) και περιλαμβάνει 12 Δήμους του Νομού Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Η προτεινόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ζωντανό μεσογειακό τοπίο, όπου κυριαρχεί το σημαντικό φυσικό περιβάλλον και η ισχυρή και αναγνωρίσιμη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων παραγωγικών περιοχών, η ύπαρξη περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την παρουσία διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών, συνθέτουν τον όρο «Απόθεμα Βιόσφαιρας», που είναι απολύτως ασυμβίβαστος με την περιοχή. Επιπρόσθετα, η περιοχή ως αγροτική παράγει και εξάγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (βρώσιμη ελιά, ελαιόλαδο, ποιοτικό κρασί και τυρί).

Σε ό,τι αφορά τον τουριστικό τομέα της περιοχής, το μικρό μέγεθος των τουριστικών επιχειρήσεων, η μικρή διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι ανεπαρκείς συγκοινωνιακές δομές στην περιοχή και η έλλειψη τουριστικών υποδομών συμβάλλουν στην εφαρμογή μιας στρατηγικής με στόχο την αναβάθμιση. και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, όπως Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών, δημιουργία εναλλακτικού τουρισμού, εκπαίδευση και εξειδίκευση όσων απασχολούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Τοπικό Πρόγραμμα CLLD / LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 στην Ανατολική Πελοπόννησο

Η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.» μετά από εικοσιπέντε (25) έτη επιτυχημένης διαδρομής στην Ανατολική Πελοπόννησο συνεχίζει στην επιτάχυνση της Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της διεκδίκησης υλοποίησης μιας ακόμα στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η πολιτική της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αφορούν στον ειδικό στόχο 8: Προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας.

Για την επίτευξη του στόχου προσδιορίστηκαν έξι (6) ομάδες αναγκών:

  • Ομάδα αναγκών 8.1: Ενίσχυση και διαφοροποίηση της οικονομίας των αγροτικών περιοχών
    Ομάδα αναγκών 8.3: Βελτίωση του επιπέδου των υποδομών και υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές
    Ομάδα αναγκών 8.2: Συγκράτηση και προσέλκυση πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές
    Ομάδα αναγκών 8.4: Βελτίωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
    Ομάδα αναγκών 8.5: Προώθηση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές
    Ομάδα αναγκών 8.6: Αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης αποτελεί μια ολοένα και σημαντικότερη συνιστώσα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η πείρα έχει δείξει ότι το LEADER μπορεί να επιφέρει πραγματική διαφορά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση καινοτόμων απαντήσεων σε παλαιά και νέα προβλήματα του αγροτικού χώρου και να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την οικοδόμηση τοπικών ικανοτήτων και τον πειραματισμό νέων τρόπων αντιμετώπισης των αναγκών των αγροτικών κοινοτήτων.

Κατά την προγραμματική περίοδο 2023-2027 το LEADER θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών ως ξεχωριστή παρέμβαση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τουλάχιστον στο 5% των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Δεδομένης της διαφοροποίησης των αναγκών των αγροτικών περιοχών αλλά και των απρόβλεπτων γεγονότων και φαινομένων, όπως η πανδημία COV-19, οι πυρκαγιές και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Βασικά στοιχεία των τοπικών στρατηγικών σε αυτή την προγραμματική περίοδο είναι η υλοποίηση δράσεων σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και της Πράσινης Βίβλου για την αγροτική ανάπτυξη, η καινοτομία για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιοικονομίας, η αξιοποίηση των ΤΠΕ και η ανάπτυξη των πολιτικών των «Έξυπνων Χωριών» (Smart Villages) για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων μικρών υπο-περιοχών των περιοχών LEADER.

Η Τοπική Στρατηγική προτείνεται να βασιστεί για άλλη μια φορά στην αλληλεπίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το περιβάλλον, εστιάζοντας στην παραγωγή τροφίμων στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας με παράλληλη ενίσχυση δράσεων επιχειρηματικότητας, εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, μείωσης του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργίας συνεργασιών και αξιοποίησης της τεχνολογίας.

Έργο Διακρατικής Συνεργασίας: “Αξία Αποθεματικού Βιόσφαιρας στην Τοπική Κοινότητα”

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του τοπικού προγράμματος CLLD / LEADER του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020, περιλαμβάνεται το υπομέτρο 19.3 «Διαπεριφερειακή και διακρατική συνεργασία».
Οι διαπεριφερειακές και διακρατικές συμπράξεις στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης μεταξύ των περιφερειών, κυρίως για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ταυτόχρονα, μέσω αυτών των Σχεδίων, είναι δυνατό να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί μια πιο μόνιμη συνεργασία για την κοινωνική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής ή ακόμη και να αναπτυχθούν επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των περιοχών αυτών. Αυτά τα έργα μπορούν να στοχεύουν σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς:

  • Να ενισχύσει την καινοτομία και τις καινοτόμες παρεμβάσεις για την προώθηση της τοπικής ταυτότητας,
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
  • Η εισαγωγή πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής
  • Να ενισχυθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων και της κοινωνικής απομόνωσης και για την υποστήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων
  • Στην περιβαλλοντική συνείδηση της τοπικής κοινωνίας.

Τα έργα συνεργασίας, τα οποία σκιαγραφούν τη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, προβλέπουν επίσης την υλοποίηση του Έργου Συνεργασίας για το Αποθεματικό Βιόσφαιρας «Η αξία του Αποθέματος Βιόσφαιρας στην Τοπική Κοινότητα», με προτεινόμενο Εθνικό Συντονιστή Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα και εταίρο Hiiumaa Leader LAG (Εσθονική ΟΤΔ) που έχει πιστοποιηθεί ως Αποθεματική Περιοχή Βιόσφαιρας.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία εργαλείων επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με στόχο τη διάχυση πληροφοριών στις τοπικές κοινωνίες σε σχέση με την αναγνώριση της αξίας των τοποθεσιών κατά τη διαδικασία πιστοποίησής τους ως Αποθεματικό Βιόσφαιρας και κατά την υλοποίηση. φάση του έργου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας: www.parnonas.gr

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο