Παρακολουθήστε το παρακάτω video για να πάρετε μια γεύση από τα τοπία, την ιστορία, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα πολιτιστικά στοιχεία, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τις γαστρονομικές γεύσεις και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα του προτεινόμενου Αποθέματος Βιόσφαιρας.

Η προτεινόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ζωντανό μεσογειακό τοπίο, όπου κυριαρχεί το σημαντικό φυσικό περιβάλλον και η ισχυρή και αναγνωρίσιμη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων παραγωγικών περιοχών, η ύπαρξη περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την παρουσία διατηρητέων και παραδοσιακών οικισμών, συνθέτουν τον όρο «Απόθεμα Βιόσφαιρας», που είναι απολύτως συμβατός με την περιοχή. Επιπρόσθετα, η περιοχή ως αγροτική παράγει και εξάγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προϊόντα που έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (βρώσιμη ελιά Καλαμών, ελαιόλαδο, μοσχοφίλερο Μαντινείας και malvasia οίνο, τυροκομικά, οπωροκηπευτικά εσπεριδοειδή κ.ά.).

Παρακολουθήστε παρακάτω τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλο, οποίος απαντά σε 4 βασικά ερωτήματα για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO.

O κ. Μιχαήλ Σκούλλος. είναι Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Χημικής Ωκεανογραφίας του Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της Έδρας και Δικτύου UNESCO για την Διαχείριση και Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development, MIO-ECSDE) και Πρόεδρος του Μεσογειακού Σκέλους της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership – Mediterranean, GWP-Med),

Έχει τιμηθεί για το σημαντικό συνολικό (ερευνητικό, συγγραφικό, ακαδημαϊκό και κοινωνικό) έργο του στην Ελλάδα και Διεθνώς σε σημαντικούς οργανισμούς και προγράμματα, το σύνολο των οποίων αποτελεί εξέχουσα συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δραστηριότητα του κ. Σκούλλου συνεχίζεται τόσο στο Πανεπιστήμιο (με διδασκαλία μεταπτυχιακών προγραμμάτων), όσο και στην ηγεσία σημαντικών οργανισμών, στην Προεδρία της Ελληνικής Επιτροπής του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ) της UNESCO, στην διεύθυνση σημαντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική διαχείριση υδατικών και θαλάσσιων συστημάτων στην Μεσόγειο και προσφάτως στον Επιστημονικό Συντονισμό του 9th Our Ocean Conference.

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο